Кадър бТВДипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни

...
Кадър бТВДипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни
Коментари Харесай

Експерт за отношенията ни с Русия: Няма вечни приятели, има само интереси

Кадър бТВ

Дипломатическите разногласия и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни планове. Това съобщи проф. Атанас Тасев в ефгира на бТВ.

Според него няма безконечни другари или врагове – а единствено ползи. „ Не виждам никакво съображение да се тревожим. Гръмна един шпионски скандал, само че той ще се окаже стихия в чаша вода ”, добави енергийният специалист, представен от вести.бг.

Според експерта по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев, шпионският скандал има избирателен привкус. Той сподели още, че има доста политици и организации у нас, които работят за развиването на съдействието с Русия. „ За предходната година, износът на Русия към нас е повишен с към 6%. Нашият импорт се е сринал съвсем на половина. Този срив е за към 440 млн. $, тези наши производители, които са изгубили пазарите си, са претърпели загуби за милиони ”, уточни Касчиев.

Експертите прецизираха, че Русия чака „ Турски поток ” да проработи до януари 2020 година Според тях страната ни ще закъснее с този период и може да се наложи България да заплаща неустойки.

Проф. Тасев уточни, че от българска страна има политическа зелена светлина за плана, само че има смущаващи условия. „ Европейският съд анулира по искане на Полша, Литва, Латвия и Естония дерогацията на Трети енергиен план във връзка с сухопътната част на „ Северен поток 1 ”. Засега при нас няма правосъден иск, тъй като това можеше да понижи квотата на „ Газпром ” от 90%, която те изтъргуваха като потенциал на входа на системата – на 50% ”, посочи енергийният специалист.

Проф. Касчиев напомни, че Съединените щати са се оповестили срещу енергийния план. „ Те акцентират обстоятелството, че България по този метод зависи единствено от един снабдител на газ, а тяхното въздействие е огромно. Предполагам, че ще има някакво развиване. Руският ”, съобщи той и добави, че се съмнява страната ни да извърши уговорката си за превоз на газ от „ Турски поток ” за Сърбия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР